بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Anonymous (Pesend ne kirin) on 10 September 2009

Abd'nin Dtpye mesruiyeti tasdigine iliskin laflarken,elbette uke ve soyumuzun haklilik-mesrulugunun dogal tasdik merciinin Abd oldugunu iddia etmedim;dogal haklarimizin washington guzergahinin iki dudagina endeksliliginden ziyade,global zorluk ve mecburiyetin mevcut siyasi-sosyal halimizle ilintisinden bahsediyorum.

Abd, cok belli sebeblerden( cokca degindim daha evvel) dolayi kuzey kurdistanda avrupa birligi standardina emekliyerk te ,iteklenerekte olsa yakinlasabiecegi bizatihi onlarca degerlendirilecegi asikar turk siyasi-idari sistemini timara zorluyor.

daha evvel terorist ilan edeip baskanini dusmanina teslim ettigi Pkk'nin legal kanadina, kendince el mahkum mesruiyet taniyor.

bunun adina, meblaginin limiti belirli de olsa, su ana kadarki Abd bakisini irdeledigimizde, alenen Dtpnin cebine konan acik bir cek denebilir..

Dtpye Obama sahsinda verilen statu, alti eselendiginde sirf siyasi degil, sosyal-toplumsal-kulturel kurdi muhtelif cemaatada acilan bir krediye isaret eder.ya da, diyelim, bireysel ozgurluk olarak turklerce algilanan Obama tavri, kurdlerce siyasi acilim olarak tercume edilebilir.

tum etkin faktorlerin olusturulmasi, farkli odak noktalari-gruplar-siyasal-kulturel-dini cemaatlarin kurdi lisanla seslerini cikarmalariyla da alakalidir.

kanaatimce bu safhada, forumun sag ust kosesinde yer alan imza kampanyasi, iyi bir dilek-temenni olmasindan baskaca -iddia edildigi uzre-siyasi nitelik tasimadigi gibi, bir de yuksek entellektuel-milli potansiyeli haiz sahislarin, kestirme ve manasiz imza kampanyalarinin golgesinde pazarlik gucu ve halk -haklilik vekaletinin tamamini imraliya devretmesiyle sonuclanabilir.oyle olacaktirda zaten.
aslinda kafalardaki problem, acilimin kurdleri tarihi kandirmacalarda bogmak, kurdistan ulkesinin telaffuzunu unutturmak ve acilima tav olan kurdlerin milli talep-haklarini es gecen kisa vadeli turk tuzagi oldugu.

turkleri goz onune aldigimzda, kaygilar dogru bir siyasi grafik ciziyor;ama tedbir olarak onerilenler sadece itiraz, ve hic bir ise yaramayacagi defalarca isbatli olan bir imza kampanyasi;kaldiki, boylesi, Obamanin Dtp ile gorusmesi gibi - basta turkler olmak uzere alakali tum devletlerin,dunyanin izledigi,ister istemez ciddiye alacagi-etkili bolgesel siyasi-sosyal hamleyi kabullenen, haberciliginin global sozculugunun bizzat kampanyacilarca dikkate alinmasi gerekiyordu.

eger Obamananin, turk basbakani tarafindan gorusmeye ve mesruiyetini tasdige gerek duymadigi halde, bizzat turk basbakaninin yonettigi ulkede Kuzeyli- hain bir orgutun legal anonscusu olsa da- bir kurd liderin sahsinda tum dunyaya mesru ilan etmesi apo-pkk muhalifi kurd orgut ve siyasi kisilerini bu cok onemli basamagi tahlilde klasik itiraz kampanyalariyla yetinmeye itebiliyorsa, problemin kaynaginin sadece ihanetciler olmadigini soyleyebilirmiyiz yoksa?

israrla ,yukaridaki tum kelamlarin yer aldigi paragraflarda ayni temayi isledim.odak noktasi olmak istiyorsak- siyasi ortamda dusmanla legal pazarlik kartinin bir ucuna tutunabilme iradesi diyelim- beyhude ve sonucu her daim malum kiymeti harbiyesi olmayan tribun amacli imza kampanyalarindan ziyade, kendimizi belkide oldugumuzdan " iri" yansitabilecek grup atilimlarini dusunebiliriz.

unutulmasin, fuzuli imza kampanyalarinin caresiz sonuclarinda siyaseten heba olmaya gidenler arasinda, kurd vataninin kalbinde yasayan cesur vatanseverler de var.

daha baska ne diyeyim bil mem ki ?

ama soylenecek, yazilacak cok kelam var, arada bir kafa sisirmye devam ederim.

saygilar
canbek

Merhaba Hoca Fazla uzatmadan surunun konus bicimi ve mesruiyet espirisi Obamanin bir görusmesi gibi seylerle aciklamaya calistigin sey bir yorum olmaktan ziyade illeri gitmiyor. Pazarlik temsil görusme ve adres babinda DTP ille ilgili söylediklerinde oldukca fazla dogruluk olmakla beraber resmin tumu degil. Kanpanya ille ilgili yaklasimin oldukca sig bir yaklasim. Kampanya ´yla amaclanan sey amacina fazlasiyla ulasmistir. Kanpanyanin amaci DTP Ve PKK disnda olanlarin ayni eksende dusunmediklerini deklare ederken senin deyiminle pazarligin ayribir boyutunun olduguna dikkat cekerken yani tarafiz diyor. Taraf olmak ve tarafligi deklare ederek bir cok hakkinida sakli tutma hakkini kazanmis oluyoruz. Bu tur kanpanyalara ak ve kara gibi bakmak dogru degil gelinen surec göz önunde bulunduruldugunda her yaklasimin nasil mevzilendigini aciklamasi yarin siyaset sahnesinde tarihe bu tur notlar dusmenin önemini dahada önem kazanir. Bugun nasil dunde belgeler ararken neden sesiz kalindigina anlam veremiyorsak bu cikislari gercek islevleri babinda dusunerek ona uygun yaklasmaktir dogru olan. Hoca yaklasimin oldukca sinmis bir iz tasiyor var olan kusatma hayatin her alaninda var diye dusunmeyelimmi,dusunduklerimizi aciklamayalimmi veya buna uygun aksiyonlar neden olmasin dayatmalar kabul edilirse var olma nedenlerimizde bir dönem sonra olmaz. Sevgi ve Selamlar

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.