بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Türkiye`nin Ortadogu`da ve Kürdistan`daki son oyunlari

Bir söz vardir „Osmanli`da oyun bitmez ». Türkiye devleti geçmis atalarinda aldigi bu mirasi, her döneme oygun olarak yeniden piyasaya sürmektedir. Dersim lideri Seyit Riza`nin Idam sehpasina götürülürken Türkiye devletine dedigi gibi „Sizin oyunlarinizla basedemedim bu bana dert oldu, ama sizin önünüzde diz çökmedim buda size dert olsun“ TC`nin yalan entrika ve oyunlarina Kürtlerin bir kesiminin hala inanmasi, akil almaz bir durumdur. Son dönemde TC, Kürt kazanimlarina karsi yeni tezgahlar pesindedir.

Musul valisinin Türkiye`yi ziyaret etmesi ve arkasindan, Türkiye`nin Musl`u kurtarma operasyonuna katilacagi yönündeki açiklamasi; TC`nin, kendi beslemesi olan ISID`i Kürtlerin üzerine saldirtmasi politikasindan ümit kestigi anlamina geliyor.

Çünkü Kobani`de Sengal`de ve Güney Kürdistan`in isgal edilen topraklarinin büyük bölümünde ISID`in aldigi yenilgi, Türkiye açisinda bir felaketti. ISID`in Kürtleri yenememesi Türkiye Cumhuriyeti hükümetini çilgina çevirdi. Antep`e gelip Kobani`nin düsmesini kutlamak isteyen Erdogan`in bu istegi kursaginda kaldi. Aslinda ISID degil, Türkiye devleti bu savasta yenildi. Son dönemlerde ABD ve Koalisyon güçleriyle beraber istemeyerekte olsa ISID` e karsi bazi yaptirimlar uygulamasi, ISID`in yenilgisini gördügünden dolayidir. Bu tavir degisikligin esas sebebi, Pesmergenin kazandigi zaferlere set çekmek ve bagimsizlik hayalini bosuna çikarmak içindir. Süleyman Sah Türbesinin Kolbani`ye yani Kürdistan topragina getirmesindeki sebep, Güney Bati Kürdistan`a karakol kurarak burada olabilecek bir statüyü engelemektir.

TC`nin Musul operasyonunu gündeme getirmesi, Kürdistan açisinda tehlikeli bir girisimdir:

1. Ordusunu Kürdistan topraginda Musul`a sevkedecektir. Bu Kürdistan`in isgalidir. TC Fasist devleti girdigi yeri terketmez.

2. Sadece Musul ile sinirli kalmayacak, Kerkük`ede karisacaktir.

3. Musul için izin alamasa, Irak hükümetini Kürtlere karsi destekleyecektir. Bagdat`a gönderilen iki Kargo uçagi Silah bunun kanitidir.

4. Sii Milisleri destekleyen Iran`in bölgede artak etkinligi TC`yi askeri olarakta Musul bahanesiyle harekete geçirmistir. Musul`un Sunni olmasi kedisi açisindan bir avantaj olarak görüyor.

5. Pesmergenin Musula girmesi ve Kürtlerin yasadigi sehirin bir bölümünde kalkmasi, TC`nin korkulu rüyasidir. Bunu engelemek için orada bulunmak istemektedir.

Güney Kürdistan Hükümeti bu sinsi plani görmeli ve TC`nin yardim taleplerini reddetmelidir.

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.