Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 2 April 2010

Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan olayları konu alan film Almanya'da yaşayan Suriye asıllı yönetmen Akif Hasan tarafından Erbil kentinde çekiliyor.

Film için hiçbir masraftan çekinmediklerini belirten filmin yönetmeni Hasan, Erbil'in bir köyünde Diyarbakır'dakine benzer cezaevi inşaa ettiklerini anlatırken, "Diyarbakır'daki işkence olaylarını araştırmak için 57 kitap okudum. Filmde rol alan oyuncuların kostümlerini Türkiye'den getirdik" dedi.

Hakkında bir çok kitap yazılıp, belgeseller çekilen Diyarbakır Cezaevi'yle ilgili, Almanya'da yaşayan Suriye asıllı Akif Hasan'ın yönettiği filmin başrollerini Suriyeli Kürt sanatçı Hero (Xero) Abbas ve Fırat Başkale üstlendi.

Erbil'e 12 kilometre uzaklıkta bir köyde çekilen film için Diyarbakır Cezaevi'ne benzer bir bina yapıldı. 'Ve Strane Beje Diyarbakır' (Bu şarkıyı söyle Diyarbakır) adlı filmin yönetmeni Akif Hasan, filmin çekimleri için hiçbir masraftan çekinmediklerini söyledi. Filmin 12 Eylül'de Türkiye ve Avrupa'da vizyona gireceğini belirten yönetmen Hasan şöyle konuştu

"Film için hiçbir masraftan çekinmedik. Filmin kaliteli olması için Erbil yakınlarında bir cezaevi inşa ettik. Diyarbakır'daki işkence olaylarını araştırmak için 57 kitap okudum. Filmde rol alan oyuncuların kostümlerini Türkiye'den getirdik. Diyarbakır Cezaevi'ndeki cehennemi seyirciye tam yansıtmak için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda çok iddialıyız. Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan tüm gerçekleri göz önüne sereceğiz. Orada dünyadaki tüm işkence türleri uygulanmıştır. İnşa ettiğimiz yapı Diyarbakır Cezaevi'ne benzerlikte çok yakın. Filme figüran konusunda sıkıntı çekmedik. Burada herkes seve seve karşılıksız oynuyor. Filmi Türkiye'de çekerdik. Fakat gerekli ortam sağlanmazdı. Bundan dolayı Erbil'i seçtik."

Başrol oyuncularndan Hero (Xero) Abbas ise kendisine teklif geldiğinde filimde oynamayı seve seve kabul ettiğini belirtti. Abbas, "Diyarbakır Cezaevi'nde düşüp daha sonra işkencelerde dolayı, deliren bir mahkumu oynuyorum. Filmde oynamak çok zevkli umarım orada yaşananları dile getirebiliriz" dedi.

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.