Direkt zum Inhalt

Qolağası Kerem Bey/Kerem Begê Zirk(î)anî sahipsiz mi? Yazı serisine ilişkin kısa bir not


Değerli okuyucular!!

Esas olarak bu yazı serisini Kerem Begê Zirkî’nin 1925 Devrimi sırasında oynadığı role ilişkin olarak kaleme almaya çalıştım.

Bugüne kadar onun hakkında tek bir makale yazılmış değildir.
Kısacası Kerem Begê Zirkî hakkında küçükte olsa bazı bilgileri toplamak gerekiyordu.
Bunun içinde Kerem Begê Zirkî’nin yakın akrabalarından bazı bilgileri almak gerekiyordu.
Bu konuda bir çok arkadaş bana yardımcı oldu ve bir nevi birlikte yazdılar. Ayrıca Kerem Bey’in kayınpederi Murad Begê Dimilî’ ve ailesi hakkındada bir dizi bilgi sahibi olduk.( (Yazı serisi sona erdiği zaman hem Kerem Bey ve hem de Murad Bey hakkından bilgi veren arkadaşların isimlerini vereceğim)

Kerem Begê Zirkî’ hakkında elimde bulunan kaynakların dışında başka kaynaklarda var. Bunların bir kısmı İran sürecine dairdir. Bazıları birinci dünya savaşı sırasında Kerem Begê Zirkî’ nin konumuna ilişkindir. Diğer bir kesimi ise Kerem Begê Zirkî’nin akrabalarından olan ve onunla doğrudan ilgilenen ve şimdi aramızda olmayan bir Kürd yurtseverin bıraktığı notlardır. Notların bulunduğu arkadaşa ulaştım ve kendisinden var olan notları yayınlamasını istedim. Yayınlayacağını söyledi ve bekliyorum.

Kerem Begê Zirkî hakkında daha net bir tablonun ortaya çıkması için sözünü ettiğim kaynaklara ulaşmam lazım. Bunun için aceleye getirmeksizin o kaynaklara ulaştıktan sonra daha derli toplu bir şekilde bu yazı serisine devam edeceğim.

Biliyorum, bir çok Kürd kendileriyle birlikte bir dizi tarihsel bilgiyi mezara götürdü. Kerem Begê Zirkî hakkında da bir çok bilgi mezara gitti. Umut ederim ki var olan bilgileri kurtarırız.
Daha şimdiden bana her türlü yardımı esirgemeyen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Silav û rêz

Aso Zagrosi

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.