Direkt zum Inhalt

Türkiye`deki seçimlerde Kürtlerin Tavrı Nasıl Olmalıdır?

Türkiye`de 7 Haziran`da yapilacak seçimin Kürdistan`a yansimasi veya etkisi nedir diye sorarsak, demokratik alanda mevzi elde etmek olmadigini görebiliriz. Çözüm süreci denilen tiyatro oyununda, Kürt seyircilerin daha ne kadar izleme istegi ve sabri oldugunu ilerde görecegiz. Çözüm süreciyle, 7 Haziranda yapilacak seçimlerin birbirleriyle baglantili olduklari açiktir. Türk devleti ve İmralı’nın üzerinde anlaştığı müzakere metni olarak değerlendirilen 10 Madde’nin Kürdleri kapsamadigini gördük. HDP`nin bu maddelerin Kürt halkinin lehine olacagini savunmasi ve Türkiye Hükümetiyle birlikte açiklama yapmalari, Kürtlerin hiçte hesaba katilmadiklari bir kere daha tekrarlandi. Hükümetin, en küçük bir Kürt meselesini bile çözme taraftari olmadigi, sadece pazarlik görüntüsü altinda yapilan bir seçim yatirimi oldugunu artik Kürt halkinin anlamasi gerekiyor. Iki tarafta Kürt halkini kandirarak zaman kazanmak istiyorlar.

Yapilanin ismini koysarsak: „Türkiye`ye damokrasi getirmek için mücadele eden Kürt halki, farkinda olmadan kendi köleligini dahada saglamlastiriyor“. Türkiye`ye demokrasi getirmek biz Kürtlerin sorunu degildir. Bu Türk halkinin görevidir. Ama seçimlerde % 1 ay bile alamayan Türk solu hareketi, Kürtlerin yillarca mücadele sonucu elde ettikleri kazanimlari üzerine oturarak, kendi lehine Türkiye`ye Parlamentosuna milletvekili olmak için kullanacaktir. Günümüz Ittihat ve Teraki`cilerini destekleme karsiliginda Kürtler ne elde edecektir? Baski ve katliam.

Tarihte bunun örnekleri çoktur. 1908`de Ittihat ve Teraki`cilerin Abdulhamite karsi yaptiklari darbede, Kürdistan teali Cemiyeti ve Kürt aydinlari tarafindan desteklendiler. Ancak Seyyit Abdulkadir ve Bedirxanlar bunun karsiligini agir ödediler. Onlarin istemleride PKK ve Öcalan`in istemlerinden çok daha ilerdeydi. Öcalan`in istedigi: „Ortak vatan, Ortak dil, ortak Bayrak, Demokratik Cumhuriyet, Misak-i Milli, Cumhuriyeti kuran (Atatürk ve Arkadaslari) minnetle anmak, bayragini gururla selamlarmak, ve 2015 Newroz`unda okunan E$me ruhu“ gibi Kürt halkini yok sayan istemler, aslinda Türk solu denilen, Ittihat ve Terakiciler tarafindan savunular Türkçülügün esaslaridir. Bunu savunan Kürtlerin, Türkçülügün esaslarini yazan Kürt Ziya Gökalp`ten ne farklari var. 1990`larda kurulan HEP (Halkin Emek Partisi), Kürdistan`da yükselen serhildanlar ve bagimsizlik istemlerini yok metmek için yine devlet destegiyle, Ittihat ve Teraki`ci Fehmi Isiklar baskanliga getirildi. Genel seçimde, Ismet Inönü`nün oglu Erdal Inönü`nün partisiyle ittifak yapilarak (SHP, Sosyal Demokrat Halkçi partisi), varolan potansiyel bu alanda eritildi. Seçimde Milletveklili adayi olanlar ve seçilenlerin %90 PKK`li degildi. Eski Kürdistani parti ve örgütlerin içinde çalisan üye ve taraftarlardi. Ama hepside seçimden önce APO`ya biat ederek seçim hakkini elde ettiler. Bu dönemde HEP içinde faaliyet gösteren bir kisi olarak bunlara sahit oldum.

2011 seçimlerinde yine Ittihat ve Terakici Kemalistlerle itifak yaparak „halklari kardesligi“ yalani adi altinda, Kürtlerin mücadele potansiyelini, Türkiye parlamentosu içinde ehlilestirmek ve bitirmek amaçliydi. 7 Haziranda yapilacak Genel seçimler için Ittihat ve Teraki`ci Sirri Süreya Önder, Ertugrul Kürkçü ve Öcalan, devlete olan baglilik görevlerini basariyla yerine getiriyorlar. Yillardir süren, bir yandan devletin katilamlari öbür yandan adina baris görüsmeleri „danisikli savas`la“, Kürt halkini ehlilestirmek ve en asgari talebe razi etmek için epey basarili oldular. Ancak bu basarilari uzun süreli degil kisa sürelidir.

10 Madde`nin (Ekoloji, baris, kadin haklari, ekonomi, siyasi alanda iyilesmeler) Kürtlerin ulusal ve demokratik haklarini karsilayabilecek hiçbir sey yok.30 yillikda Kürdistan`da yaratilan katliam ve tahribatlarin bedeli bu 10 madde degildir. Milletvekili seçilerek Türk sömürge parlamentosunda Rant elde etme olmamalidir. Bagimsiz Kürdistan`a giden yolda ödenen her bedel sonunda yerini bulacaktir. Kürt halki, sonunda ödedigi bedelin hakkini isteyecektir.

Halkimiz Newroz bayrami kutlu olsun!...

22.Mart 2015

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.