بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

 Leyla Qasim’ı anmak ve bazı yanlışlıklar

Aslında ben bu yazıyı geçen yıl leyla Qasım'ın anısına yazmıştım. Bazı yanlışlıkları düzeltmek için yeniden yayınlıyor ve Leyla Qasim'ı saygıyla anıyorum.

Aso Zagrosi

Bilindiği gibi Leyla Qasim Kürdistan Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde sembolleşmiş bir Kürd kadınıdır.

Leyla Qasim ve arkadaşlarının kanlı Baas rejimi tarafından 1974 yılında idam edilmelerinden sonra , Leyla Qasim tüm dünya Kürdleri tarafından sahip çıkıldı ve ulusal bir sembol haline getirildi.
Leyla Qasim’ın Baas rejimine ve cellatlarına karşı ulusal duruşu, Kürd ve Kürdistan davasına olan bağlılığı var olan bu ulusal sahiplenmeyide beraberinden getirdi.

Fakat, Leyla Qasim ve arkadaşlarının idam ediliş günü bugüne kadar netleşmiş değildi. Kürdler arasında yaygın bir şekilde 13 Mayis günü Leyla’nın ölüm yılı olarak biliniyordu ve anılıyordu.
Kürdistan Başkanı Kek Mesud Barzani bu yıl Leyla Qasim ile ilgili yayınladığı mesajında Leyla Qasim ve arkadaşlarının 12 Mayis’da idam edildiğini söylüyor.
Buna rağmen bir dizi Kürd basın ve yayın çevresi 13 Mayis gününü Leyla Qasim’ın ölüm yıldönümü olarak yazıp çizdi.
Kürdistan Başkanı’nın 12 Mayis gününü Leyla ve arkadaşlarının ölüm yıldönümü olarak tespit etmesi belgelere dayalı bir olaydır.
Leyla Qasim’ın ablası Sabihe Qasim 10 Mayis günü Xebat gazetesine Irak Sağlık Bakanına ait bir belge sundu. Bu resmi belgede Leyla’nın ölüm günü 12 Mayis 1974 diye yazılıyor.(Belgenin Arapça orjinalını yayınlıyorum)
Umut ederim ki Kürd basın ve yayın çevreleri bundan sonra 12 Mayis’i Leyla Qasim’ın ölüm yıldönümü olarak kabul ederler ve ona göre anarlar.

Leyla meselesinde bir başka sorunda bir dizi Kürd çevresi Leyla Qasim ile Filistinli Leyla Halid’in resimleri ni karıştırıyor ve Leyla Halid’in bir resmini Leyla Qasim’in resmi olarak yayınlıyorlar. Başında puşi yada hegal olan ve askeri elbiseler içinde olan Leyla Qasim değil, Leyla Halidtır. Bazı Kürd çevrleride Margreta Şeylo’nun resimlerini Leyla Qasim’ın resmi olarak yayınlıyor.
Bu yanlışlıklardan kurtulsak iyi olur.
Leyla Qasim bir ulusal sembuldur. Onun için Leyla’nın resmi ve ölüm tarihide bu sembol içinde gereken yerlerini almalıdır.
Biliyorum Leyla’nın elimizde fazla resimleri yok. Bu alanıda kısmen zenginleştirmek için Leyla’nın üniversite yıllarına ait bir iki resmini yayınlayacağım.
Leyla Qasim’ı ölümünün 37. yıldönümünde saygıyla anıyorum
Aso Zagrosi





Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.