Skip to main content

Kürdistan´ı Düşlerken - Kürt Rahman’ın Tutkusu ve Ölümü

Submitted by Rêvebir_E on 22 June 2010

“Kürt Rahman’ın Tutkusu ve Ölümü”, Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran hükümet temsilcileri ile halkı adına barış anlaşması yapmak umuduyla görüşen Abdurrahman Qasımlo’nun 1989’da acımasız, hain bir suikaste kurban gidişini anlatarak başlamaktadır.

Qasımlo, İran Kürt Devriminin vizyon sahibi ve kültürlü lideriydi. Bir ekonomi profesörü olarak, Paris ve Prag’da eğitim almış, Batı Dünyası için saygın bir hatip olan Qasımlo, ülkesine de demokrasi kavramını taşıyabilmişti. Onun düsturu "İran’a demokrasi, Kürdistan’a özerklik"ti. Bu amaçla Ayetullah Humeyni’nin dini rejimine karşı on sene boyunca mücadelesini sürdürdü.

Sorumluluğu doğrudan İslam Cumhuriyetine yöneltilen bu suikast nedeniyle halen kimse cezalandırılmamıştır. Bu cesur gazetecilik yapıtı, yazarın ilk elden edindiği bilgiler, politik belgeler ve konuşmalarla betimlenen gerçek olaylar, polis raporları, yayımlanmış materyaller, mektuplar ve röportajların biraraya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Dramatik bir örgünün içine çekildiğimiz bu ağ, bize gerçekliğin ötesindeki insani değerleri göstermektedir. Yazarın kurduğu bu örgüsel ağ ile derin bir araştırma sonucu elde edilen ahlaki gerçeklerin farkına varabilmekteyiz. Elde edilen bilgiler ışığında bir çıkarıma ulaştığımızda, bu politik suikastte birçok unsur çözümlenemeden öylece kalmıştır. İran hükümetinin bu suikastteki sorumluluğu birçok kereler dile getirilmesine karşın, yargı hiçbir zaman bu işi yapanların üzerine gitmemiştir.

Qasımlo’nun sonu, her zaman Kürt halkının hakları ve kimlik mücadelesi için güçlü ordulara karşı savaş veren uzak görüşlü diğer insanlar gibi olmuştur. Onun hayatı ve ölümü, bu uzak ve karmaşık Ortadoğu coğrafyasının da içinde bulunduğu dünya politik sahnesinde sonsuz bir ışık olarak parlayacaktır.  

Jonathan Randal, Türkçe baskıya yazdığı önsözde şunları belirtiyor: “Carol Prunhuber, Kürtlerin dünya çapında tanınan, yedi dil konuşabilen ve ekonomi eğitimi veren, Fransız şiirinden ve şaraptan hoşlanan bu en kültürlü liderinin hayat hikayesini itinalı ve etkileyici bir çalışma olarak sunmaktadır.
Onun hayat hikayesi, hayatı boyunca önderliğini ettiği Kürt meselesine dikkat çekmektedir.
Qasımlo’nun hayatı bir kurmacadır ve hayat hikayesi de, onu yakından tanıyan onlarca kişi ile yapılan röportajlar sayesinde sağlanan kapsamlı detayların verdiği ilham ile oluşturulmuştur. “

Kitêba Qasimlo a bi navê ’Çil Sal Xebat di Riya Azadiyê de’ bi kurdî di nav weşanên Avesta de derketibû. Kitêba wî ya bi navê ’Kurd û Kurdistan’ ku di 1965an de bi ingilîzî çap bûbû û di nav lêkolînên kurdî ên li Ewrûpa de yek ji xebatê destpêkê ye, berî demekê bi zimanê tirkî derketibû. Vêga  biyografiya Qasimlo ku wek biyografiya herî baş a li ser şexsiyetekî kurd tê dîtin çap bû. Rojnamevana Venezuelayî Carol Prunhubr, di kitêba bi navê ’Kürdistan’ı düşlerken, Kürt Rahman’ın tutkusu ve ölümü’ de dide ser şopa vê bûyerê, ji hevdîtinên bi şahid û kesê têkildar ta bi dokumanan fermî, vê suîkasta siyasî ku durûtiya sîstema navnetewî nişan dide, zelal dike. Kitêba ku bi qetilkirina Qasimlo dest pê dike, bi kuştina Simko Axayê Şikak diqede:  ’Dengê giriyê zarokekî ku li maleke nêzîk çêbûbû tevlî dengê potînên leşkerê îran ên ku di kolanên bajêr de tevlî xwîna kurdan dimeşiyan, dibû. Diya wî bi kêfxweşî li dengê wî guhdarî dikir. Ev zarokekî kurd bû. Navê wî Abdurrahman danîn.  Bavê wî li aliyekî ji bo bûyîna kurê xwe kêfxweş bû, ji aliyê din ve ji ber mirina Simkoyê kurd digiriya.’