Skip to main content
Submitted by Rêvebir on 12 December 2011

Bilirim HeK addaşını Sultan Suhak'ı çok sever. Bugün
onun mezarını yayınlıyorum.

HeK & Sultan S… (not verified)

Wed, 12/14/2011 - 06:13

isa nin baligina benzemez  golgelerde unutugumuz  devasa sultan sahakin baligi isanin baligini suya goturur susuz getirir. bana gore ilk sustaibilty /yenilenebilirlik konsepti ornegidir bi kurdistan cocugu kurdistanli kalarak kendi olarak dunya cocugu da olmus sa (dunya uygarligina evrensel bir katki sunmussa) basimizin uzerinde belleklerimizde tasimamiz lazim Aso bu fotoyu cektigine gore dogu kurdistan da bulunmus demektir eski  mi yeni mi bu foto? sirf merak- cevaplamak zorunda degilsin cok cok sagol bu turbe bana  Ahmede Xani nin mezarini hatirlatti yillarca onceydi  eski beyazidin haabelerinin biraz uzerinde isahk pasha sarayinin biraz otesinde bir mezarligin guney duvarinin dibinde gariban bir mezar vardi uzerine de  pasli bir teneke gibi hatirliyorm belkide kinali bir kaya parcasi olabilir Xani hazretleri ibareli bir mezar tasi vardi kurdler de mezar yerle yeksan olmaliymis ben bunu rahmeti pederden duydum Barzan mintikasini ziyaret ettigimde buyuk generalimizi hatalari ile birlikte bizim aslanimiz molla barzani nin ve oglu idrisin mezarini da ziyaret ettim etrafina cevirdikleri elle duzulmu duvar disinda mezarlar toprak ve alcak gonullu idi pederimi hatirladim gene de koca Xani nin bir duvar koseinde boyle gariban bir mezarda yatiyor olmasi agirima gitti gel zaman git zaman Bayazid yeniden siyasi bilinci yukselen kurdleri eline gecti bayan bld baskani galiba  zevksiz mi zevksiz bir turbe yaptirmis sagolsun oysa geleneklere uygun ama bakimli bir cozum bulunabilirdi gene de niyeti guzel oldugu icin bu bayani elestirmek icimden gelmiyor Sahak in mezari beni ufak bir kurdistan turuna cikarrtti tekrar sagol  neseli ve saglikli gunler HeK

yorumlayan (not verified)

Sun, 12/18/2011 - 09:15

Sultan Sahak uzerine tum bildigim Kurd Ezdan inanc cizgisinde en onemli avatar olarak kabul edildigi, haci bektas'in asli oldugu... bu isin ehl-i haq'larda, kakailerde kalan, alevilerin de pek bilmedigi inanc kismi. senin yazdigin sustainability uzerine fikirlerine dair hic bilgim yok. duymuslugum da yok. bu konuda birseyler yazabilirsen faydali bir kurd tarihi okumasi olurdu. spas in advance.

HeK -seyhatta (not verified)

Tue, 12/20/2011 - 08:44

birincisi dinsel figurleri fazla abartmanin sevimsiz yanlari olabilir. bunu kendi hatam olarak akilda tutarak neden sultan sahak in bana sevimli geldigine dair aklimda kalan hikayeyi aktarayim. su siralar vakit darligi icinde oldugmdan arama tarama yapamadim. nede okudugumu da tam hatirlayamadim. netten mi basili bir yerden mi hatirlayamirum. hatirladigim hikaye soyle-unlu bir hikaye: SSahak in cagdasi bir baska figur ile sahal karsi karsiya geliyor. bir irmak veya derenin uzerinde bir koprude. sanirim once rakip bir mucize yetenegini gosteriyor burda bir balik varmi yok mu orasini hatirlamaiyorm ancak sutan sahak in gosterdigi mucizenin bicimi ilginc-tam olarak burda food-web in surdurulebilirligine (sustainabiltyye) yakistirdigim sahak mucizesi soyle. sahak once dereden bir bali avliyor ve misafiri-rakibi ne ikram ediyor. baligi yiyorlar ancak oyle tahrip ederek degil-ozenle  ve geride kellesi ile ana kilciklari kaliyor, bu bicimde bu baligi dereye sokuyor sahak, ve balik canlaniyor, ve yeniden tutulu yeniden yenecek duruma gelmis oluyor. dinsel sembollerin yada azizlerin mucizeleri olarak sergilenen seylerin ardinda bir mesaj var ise, bu hikayenin mesaji hasat edilen seyi kokune kadar tuketmeden yeniden uretimi saglayacak kadarini dogaya geri birakma (sustainabilty) mesaji asikar. yok eger karsilikli mucize gosterilerinde otekinden daha sasirtici olmak amaciya uydurulmus bir hikaye ise, benim dusuncem yakistirma olarak kaliyor demektir. hikayenin cesitli versiyonlari olmasi sasirtici olmasa gerek , kurdlerin oral gelenegi buna musade eder. simdilik bu kadar, asil teksti buldugumda sana kaynagi ile gecme sozu vereyim. veya genclerden biri bize bulur diye hayal edeyim. gelelim surekli mucizler dunyasinda kalmis dusunsel faliyetlere. bu hikayelerin cikisina sebep olmus akilli (veya manupulator) tarihi kisliklerin alkemi duzeyinde de olsa materyal ugrasilara bulasip bulasmadiklarini merak ederim. malum pers-med kaynasmasindan sonra med ler mecus kastlar ile ikdidarin bir sure daha ortagi olarak kaldilar. bu mecusi geleneginin bir yani cahil kitleleri kafaya almak icin kullanilan sihirbazlik numaralari olmali. bu tur sihirbazliklari yapabilmek icin de bu islerin ardinda epey ciddi bir BILGI derlenmis olmasi gerek. bu bilgi damarinin gelismesi yerine dogu da nden bilgiyi goz boyma amaciyla kullanan ve isi abartili retorige ve ordan da dinlere dogru akitan damar gelismis benim ilgimi ceken soru da budur. neden bizde alkemi damari, teknoljiye reel bilimlere dogru saglam bir damar olusturamadi da, ortaya bol bol peygamber, aziz, imam, muezzin son olarak da 21 yuzyilin tasdevri sarlatani apo yu cikardik. gerci apo yu otekilerin yaninda zikr etmek adama buyuk iltifat sayilir. ama arada bir iltifat da edelim bu arlanmaz terbiye tutmaz adama. 

yorumlayan (not verified)

Tue, 12/20/2011 - 09:17

aktardigin hikaye sultan sahak'in da avatari oldugu, alevilerin sir dedigi, hristiyanliga kutsal ruh olarak gecmis inancin ana hikayesidir veya ana hikayelerinden biridir. sustainability yorumun uzerine dusunecegim; gozlemin ilginc elbette.

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.