Skip to main content

IRAN'DAKI IDAMLARI DURDURUN

Sivil Toplum Örgütlerinin Değerli Temsilcileri,

Bilindiği gibi, İran İslam Cumhuriyeti, ölüm cezasının yürürlükte olduğu devletlerden biridir.

2010 yılı içinde İran’da 211 kişi, işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle ölüm cezasına mahkum edildiler. İdam cezasına çarptırlan insanlara isnat edilen suçlar şunlar: “Cinayet, uyuşturucu, fuhuş, zina, ahlaka karşı işlenen suçlar, Allah’a karşı işlenen suclar, din değişitirmek, siyasal muhalefet, escinsellik, sıkça alkol içmek.”

Bu 211 kişiden 59’unun cezasının bağışlandığı, ama geriye kalan 132 kişinin önümüzdeki haftalar içinde idam edileceği söyleniyor. O 132 kişiden biri de SHERKO MOAREFİ adlı Kürt gencidir.

SHERKO MOAREFİ, 2008 yılında “Devlet güvenliğine karşı eylemler” ve “Allah düşmanlığı” yaptığı suçlamalarıyla tutuklandı. 2009’da ölüm cezasına çarptırılan MOAREFİ’nin af dilekçsi reddedildi, ve ölüm cezası üst mahkeme tarafından onaylandı.

İran’dan gelen haberlere göre MOAREFİ’ye verilen ölüm cezası 1 Mayıs günü infaz edilecek. İran devleti, daha önce de benzer suçlamalarla Kürtleri idam etmişti. Şimdi bu ceza MOAREFİ için uygulanacak.

Avrupa’da yaşayan İranlılar ve Kürtler bu gelişmelerden oldukça rahatsız olduklari için geçen ay, partilerüstü ve bu vahşetin bütün mağdurlarını kapsayacak "Stoppt den Hinrichtungen im Iran!" adı altında bir platform kurdular.

Bizler idam cezası karşıtları olarak, MOAREFİ’nin de aralarında bulunduğu bu 132 insanın idam edilecek olmalarını kabul etmiyoruz. Devlet eliyle işlenecek bu cinayetlere “Hayır” diyoruz.

Sizlerin bu platforma vereceği destek, AB devlet yetkililerine ve kurumlarına bu vahseti durdurmak icin yapacağımız çagrıların ciddiye alınması için önemli bir katkı olacaktır! Kuruluşunuzun bu konu için elinde gelen bütün yardımları yapacağından şüphemiz yok. Çünkü bu, dünyanın neresinde olursa olsun insanın yaşam hakkını korumaya yönelik bir projedir!

İnsan Hakları konusunda duyarlı olduğuna inandığımız kurumunuzu, hem SHERKO MOAREFİ’nin 1 Mayıs’ta yapılacağı söylenen idamına hem de diğer idamlara karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.

[email protected]

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.