Ana içeriğe atla

Milliyetçîlîk Serdar Roşan

Milliyetçilik tarihsel kapsayıcı ve konumsal bir ideolojidîr. Bir toplumun kendi ülkesinde iktidar olmasını ifade eder. Hitabet alanı geniş olan bu ideoloji sınıfsal ideolojiler gibi şu veya bu sınıfa değil, geniş kesimlere, tüm topluma, diger bir degişle tüm sınıf ve katmanlara hitab eder. İktidar olan kesimlerin siyaset etme tarzına paralelik gösterir ve çoğu zaman örtüşür.

Çok kullanılan ezen ezilen ulus milliyetçiliği kavramı yanıltıcıdır, doğru bir belirleme değildir. Rus devrimcilerinin konjuktürel olarak bu kavramı kullanması, ideolojik bir belirlemeden öteye siyasi gelişmelerin gerektirdıği aceleye getirilmiş bir siyasi tavırdan kaynaklanıyordu.

İdeolojileri ezen-ezilen ideolojiler şeklinde ayırmak, kafa karıştırmak ve içinden çıkılmaz bir ideolojiler seslemini meydana getirmekten başka bir şey ifade etmez.

Bir halkın siyasal olarak kendi ülkesinde egemen olmasını siyasetten ve ideolojik olarak programlaştırdığınızda milliyetçilik yapmış olursunuz. Kendinize sosyalist, liberal, muhafazakar, islamcı vs diyebilirsiniz. Ama bu sıfatlar sizin milliyetçi olduğunuzu ortadan kaldırmaz, çünkü yaptığınız iş tam da milliyetçiliktir. Lakin yukarda da belirttiğimiz gibi milliyetçiliğin örtüşen özelliğinden dolayi bunun farkına bile varmazsınız!

Ulus devlet bağlamında siyaset yapan herkes şu veya bu şekilde milliyetçiliğe bulaşır yada onun sağladığı alanda politika yapar. Tüm Türk siyasetçileri ve aydınları milliyetçidir ve Kürd ülkesinde egemen olmayı hedeflemiş tüm kürtler de milliyetçidir. Elbette bunu egemenlik ve devlet olma durumuna bağlıyoruz. Devlet olma durumunuz, amacınız yoksa ve var olan devlet veya devletleri ortadan kaldırmaya yönelik çaba içindeyseniz, o zaman milliyetçi değilim diyebilirsiniz!

Kürd siyasileri ve aydınlarının Türk tv ve medyasında milliyetçi değiliz bağlamındaki sözleri aşağılık kompleksinden başka bir şey değildir.

Evet, Kürtlerin kendi ülkesinde egemen olmasını, devlet olmasını savunuyorsanız bal gibi milliyetçisiniz. Geriye kendinizi nasıl sıfatlandırdığınız kalıyor, ki bu da kendi bıleceğiniz bir şey!
*
1

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.