Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 18 Mai 2009

Kenan fani'nin makaleme verdigi cevapta uzerinde durdugu hususlardan biri, musulda bati destekli, israil benzeri bir devletcik kurma tasarilari uzeineydi.bir diger arkadas- gozlemci mahlaslai olsa gerek ve kenan bu arkadasin murat oldugunu iddia ediyor,insallah oyledir ve hek geri doner, tartisiriz, kavga edriz , kuseriz ama vatanseveriz, farketmez- belge israrinda bulunuyor, haklidir.

kenan yazisinda, ingiliz destekli bir suryani devletinin urmiyede kurulmak istendiginden bahsediyor;

dogru.

bu bilgi, unlu hollandali antropolog ve bir nevi kurdolog-kurd tarihcisi martin van bruniessen'in yazisinda var. bendeki belge, susan meiselas'in " kurdistan, in the shdow of history" adli muhtesem eserinde, " resistance to centralization in Iran" bolumunun introduction'inda, 96. sahifede var, soyle yaziyor;

kisaca, hakkariden 1914 sonrasi kacan nestorian hristiyanlar(suryani), nisbeten guvenli ve o zamanlar rus semsiyesi altinda bulunan urmiye'ye kaciyorlar . rusya internal conflict-catismaya iyice dalinca, cekiliyor.ingiltere, suryanileri osmanliya karsi destekliyor ve aslinda urmiye civarinda onlara bagimsiz nbir devlet kurdurmayi tasarliyor. ama bu plan, suryanileri dogrudan bolgedeki kurdlerle ve iderleri simkoyla catismaya surukluyor. sonuc uzucu, hem suryaniler hem de kurdler bir muddet sonra- her ne kadar kurdlerin kaybi surynilerle dogrudan catismayla ilintili degilse de- kaybedren taraflar oluyorlar.

yani netice itibariyle kenan'in bu beyani, gercek.

Musul'da bir suryani devletcigi kurulmasina iliskin , plandan ziyade sanki bana temenni gibi gelen yayinlardan birini okumustum.o zamnlarin politik dunyasina denk dusebilecek bir tasari olsa bile, bugunun ortadogu ve hatta dunya politik iklimine kesinkes ters dusen ve fisiltidan baskaca bir anlam tasimayan hayal oldugunu vurgulamaliyim.

elinde boruyu otturen gucu tasiyan Abd, Irak ve tum bolge ulkelerinin " mutlak" devlet butunlugunu savunuyor ve su an icin mevcut stratejidini degistirebilecek, vreya degismesine sebebiyet verebilecek hic bir sosyal-politik-ekonomik baski aracinin bolgede mevcut olmadigini da biliyor, bizlerde farkindayiz( kurdler apo ve benzeri ilkel kafalarca temsil edilmemis olsalarmis, farkli olabilirmis ama hepimiz bu geriligin icersinde otluyormusuz, farkinda degilmisiz- ama, kanaatimce boylesi bir proje olmus olsaydi, o zaman bize de yarayacakti.

zira, suryaniye musul gibi cogunlugu araplastirilmis bir cografyada devlet kuran Abd-bati, bolgeye yonelik devlet butunlugu politkasini degistiriyor demektir. o zaman, suryani gibi bolgeye ve dunyaya hic bir ekonomik-sosyal-demografik degeri olmayan ve en azgin musluman guruhca etrafi cevrili bir hristiyan topluma cikar bicecek Abd-bati, kurd'e haydi haydi deger verirdi.

o anlamda, daha evvel okudugm ve aklimda kaldigi kadariyla boylesi absurd bir tasariyi kafalarinda somutlastiran suryani varsa, kotu bir kabus dusluyor demektir. biz kurdlrinse, boylesi komplo teorilerinden endiselenecek halimiz olmamali, keske gerceklessydi.

iyi gunler dilegiyle

canbek

Hocam, Bruniessen'in bahsettiğin kitabı bende var, hemen elimin altında. İlaveten Celile Celil'in yazdıkları, Mazhar Kemal Ahmed'in yazdıkları, Halfin'in yazdıkları, Lazarev'in yazdıkları var. Hepsi mevcut. Herman Tales ve Robert Olsson'da da kısa değinmeler var. Konu açık ve belgeli. Bunlardan haberi olmadan sorguç edasıyla sorgulamaya soyunan maruf şahsı dikkate almayışımın anlaşılacağını umarım. Saygılarımla.

Kek K. Fani! Biraz önce cevap yazip yazmadiginiza bakinca dogrusu uzuldum. Merakli ama bazan tembel olmam yuzunden kaynak sormam bir suru tartismaya neden olmus. Kusura bakmayin. Evet kurtlerin lehine olan konularda hep kaynak ve bilimsellik isteniyor. Aslinda özunde bu kötu degil dogrudur ama bu art niyetle karsidakinin yanlis informasyon yaymak istedigi ima edilince pek hos degil. Gözlemcinin her kimse ön yargici olusu pek hos kacmadi. Hem Canbekin ve hemde sizin verdiginiz informasyonlar icin tesekkur ederim. Selamlar saygilar

Kek Nurshinic, Kaynak belirtilmesinin önemini dışlamıyorum. Ancak takdir edilmelidirki bir foruma yazılmış kısa bir tartışma yazısına hemen kaynak eklemek çoğu kez imkansızdır. Yararlanılan kaynakları göstermek doğru olanıdır. Bunu özellikle itham edercesine öne süren içten pazarlıklı kişilerin kürtler aleyhine yazılanlara balıklama dalarak kürtleri suçlmakta yarıştıkları ve hayasızlıklarını hiçbir belge ve bilgiye dayandırmadan yaptıkları da ortada. Tepkim, dikkate almaktan kaçındığım bu internet tiplemlerine yöneliktir. Sizlerle ilgisi yok. Kaldıki sizlerin ilgi ve sorgulamalarınız her türlü takdirin üzerinde teşekkürlerimi muciptir. Tekrar teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

bir isi usulune gore yapmazsaniz sizi kimse takmaz. keyif sizin, en yakininizda bu isleri USULUNE gore yapip kabull goren, dirsek beyin curutmuslere sorun bakalim ne diyecekler. kaynak kesin ifadelerle bir idda ortaya atildiginda sorulur.bu vazgecilmez bir seydir. kurdlerin lehine aleyhine vs bunlar sizin yakistirmaniz. kaynak gerektigi zaman kaynak sorulur. ezbere konusyorsunuz ve emege, bilgiye yonteme zerrece sayginiz yok, ogrenmeye de niyetli gorunmuyorsunuz. kaynak isteginiz bu durumda laf olsun torba dolsun diye yapmis olmalisiniz.cetin altan turkler icin diyordu, kurdler icin de gecerli olmaya basladi: kurdun kurde propagandasi! gercek neyse onu ogrenmek isteyenler ile arzuladigi seyleri gercek diye kendi kendini oyalayanlarin yollari ayri oluyor. turkiye ikincisine guzel bir ornektir, istediginiz bir benzerini yaratmaksa saptiginiz yolda ilerlemeye devam edein.

نەناسراو (nicht überprüft)

Mi, 05/20/2009 - 08:45

In reply to by gozlemci (nicht überprüft)

Kimse burada senin isteğine göre yazı yazmıyor. Senin beğenine göre de yazmıyor. Sahtekar herif. Yazdıklarının doğruluğundan emin olanlar altına imzasını atar. Mahlasla ortalık bulandırmak istihbarat elemanlarının yöntemidir. Yukarda ki yazılarda fazlasıyla kaynak verildi. Al üstüne otur şarlatan. İki kelimeyi bir araya getirip cümle kurmaktan acizsin. Hastalığın da belli. Kürdün kürde propagandası seni rahatsız etmiş. Bir kürt kürde propaganda yapmayıp uzaylılaramı yapacak? Esin kaynağın Çetin Altan. Türklerin göt bezi yavşak!

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.