Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 28 August 2008

M. Barzanî; Anayasanın İhlal Edilmesini Kabullenemeyiz

Firat Dîcle

Yurdışına yaptığı geziyi tamamlayıp Kurdistan' a dönen Kurdistan bölge başkanı Sayın Mesud Barzani, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden üstdüzey bir heyeti kabul etti. Kurdistan bölge başkanı ile ABD heyeti, son zamanlarda Xaneqin'de ve diğer bölgelerde meydana gelen olaylar ve Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.madde ayrıntılı olarak ele alındı.

Toplantıda M. Barzani, Irak Ordusunun, terörizmle mücadele adı altına, Xaneq’in sehrende operasyon düzenlemek istemini tuhaf bularak şunları ifade etti’’ Xaneqîn ve diğer bölgeler emniyet ve güvenlik açısında en güvenlikli bölgelerdir. Irak ordusunun, teröristleri ortadan kaldırmak ade altında Xaneqîn’ da operasyon yapma istemi tuhaf ve anlaşilmaz bir şeydır’’ dedi.

Kurdistan bölge başaknı Sayın Barzani, ABD heyeti ile yaptığı toplantıda, Irak hükümeti ve Irak ordusunun, Kurdistan bölgesinde düzenlediği operasyonlarda, Kurdistan hükümetini bilgilendirmemesini eleştirerek’’ Teröristlerle mücadele ade altında bölgeye gelen Irak ordusunun neden Kurdistan hükümeti ile ilişki kurmadı.Biz, sorun yaratıcı değiliz. Sorun da yaratmayız. Yalnız Anayasanın ihlal edilmesi , anayasaya tecavüz edilmesini kabul edemeyiz“

ABD Heyetine başkanlık eden Thomas Crachesky toplantıda 140. Maddenin tatbik edilmesinden yana olduklarını belirterek’’ Biz, 140. Maddenin uygulanmasından yanayiz ve Irak sınırları içerden güçlü bir Kurdistan’ ın oluşması, Irak’ ı zayıflatmaz, güçlendirir. Sorunlu bölgeler içinde Federal hükümet ve Kurdistan bölge hükümeti Dialog içersinde olmalıdır, sorunların askeri güç kullanılarak çözülmesine karşiyız’’ şeklinde ABD görüşlerini dile getirdi.

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.